Bereik jouw doelgroep

BERT – Beter zoekresultaat

Het mag duidelijk zijn dat Google blijvend in ontwikkeling is. Naast alle uitbreiding van activiteiten hebben ze bij het hoofdkantoor in Mountain View (Californië) ook oog voor hun core-business; De beste zoekmachine zijn en blijven! BERT beter zoekresultaat is hier een prachtig voorbeeld van.

De zoekmachine ontwikkelt zich voort en heeft nu een mooie toevoeging in ontwikkeling; BERT. Met deze techniek worden losse woorden die wij plaatsen in de zoekbalk aan elkaar koppelen. Uiteraard weet Google al een boel koppelingen te maken. Zoek op voetbal en Alkmaar en gegarandeerd komt ‘AZ’ terug in de zoekresultaten (SERP). Maar BERT, de afkorting voor Bidirectional Encoder Representations from Transformers, gaat verder. Onder andere voornaamwoorden of voorzetsels worden gekoppeld aan overige woorden in de zoekbalk.

Is BERT nodig?

Ja dat is het zeker! Google.nl wordt tegenwoordig niet alleen gebruikt om de juiste webpagina te vinden. Maar wordt bijvoorbeeld ook gebruikt om een alternatief op een woord te vinden. Zo bereik je jouw doelgroep! Of de spelling van een woord te toetsen. Hierdoor is het voor de zoekmachine lastiger geworden wat precies onze zoekintentie is. Daarnaast gebruikt het merendeel van de mensen de zoekopties van Google amper. Je kunt bijvoorbeeld een exacte zoekopdracht geven door de woorden in de zoekbalk tussen haakjes (“…….”) te zetten. En zo zijn er ontelbare Google zoektrucjes. Hier treft je meer voorbeelden van zoekopties aan. Met behulp van de techniek achter BERT is Google dus in staat meer te anticiperen op onze zoekintentie. Met als gevolg het juiste zoekresultaat.

Ter verduidelijking een voorbeeld.
Stel we zoeken op internet naar informatie over recente reis visa regels voor een reis van Nederland naar Tanzania. We zoeken in Google op “2019 nederland naar tanzania visa regels”. Zonder de BERT techniek zal Google je ook websites voorschotelen die informatie geven over visa regels van Tanzania naar Nederland. Dit komt omdat Google het woord ‘naar’ niet de juiste betekenis weet te geven. Met de BERT techniek kan Google deze relatie wel juist leggen en wordt de betrouwbaarheid van de zoekresultaten verhoogd. Het zal nog wel even duren voordat deze nieuwe techniek in onze taal toepasbaar is. Maar een boeiende ontwikkeling is het zeker!

Wil je meer informatie over BERT beter zoekresultaat of überhaupt goed vindbaar worden in machines? Bekijk dan deze onderwerpen: Bereik jouw doelgroepLokaal gevonden worden.

Met SEO Heerhugowaard word je beter vindbaar op Internet. neem contact op!